FAQ

Beror inte ökningen av hudcancer med dödligt utgång på förmycket solande?

Nej, bilden är betydligt mer komplex än så för att göra en sådan stark slutsats. Vad man har kunnat se är att risken för cancer (däribland malignt melanom) och många andra vanliga sjukdomar ökar generellt desto längre bort från ekvatorn man bor. Så det ligger inte långt bort att koppla mer solande till bättre hälsa. Man har i svenska studier sett att total dödlighet faktiskt verkar sjunka desto mera soltimmar man har.

Hur skyddar man sig bäst mot solen?

Kroppen är bra på att avgöra själv när den fått för mycket sol. Börjar man bli röd och det börjar bränna så skyddar man bra med kläder. Om man annars vill förlänga sin tid i solen med exponerad hud finns det naturliga produkter att få tag på. Bästa skyddet får man inifrån om man äter nyttig mat helt enkelt. Skräpmat främjar dock skadlig solbränna.

Många av de solskyddsprodukter som finns på marknaden idag är långt ifrån så ofarliga som de vill göra sken av. Därför det gäller att ha koll om man vill få tag i ett skydd som i första hand inte förvärrar situationen.

I solyogan märker man att utövarna har mindre tendens att bränna sig och kan klara längre perioder i solen. Det kan mycket väl bero på att de har mindre gifter i kroppen då yogan i sig ger en kraftig detox. En bränna i sig är ett tecken på att kroppen genomgår en detox och är ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter. En annan förklaring kan vara att man skapar en positiv kontakt med solens medvetande vilket kan verka skyddande.

Är det inte farligt att bränna sig i solen?

Det är kroppens signal att du har fått tillräckligt, så efter det är det inte bra att bränna på med mera sol. Huden åldras fortare om den blir bränd och det kan svida ont. Värt att notera är att det finns inga tydliga studier som pekar mot att de som bränner sig mera ökar sin risk för den dödliga formen av hudcancer malignt melanom.

Är det inte farligt att titta mot solen?

Jo, det kan vara farligt. Speciellt skadligt kan de vara om man tittar direkt in i solen när den är som starkast med otränade ögon. För solyoga krävs det att man gått kurs med certifierad instruktör innan man börjar själv. Hittills har ingen haft komplikation med ögonen som praktiserat solyoga, men många har haft dramatiska synförbättringar.

För Sungazing (som skiljer sig markant från solyoga) tittar man direkt mot solen fast bara när den är som svagast. I början titta under mycket korta perioder för att sakta träna upp ögonen. Det verkar ha förekommit synkomplikationer för vissa som praktiserat Sungazing, men de kan ha hänt att de då också inte följt protokollet korrekt.

Detta kan jämföras med dyra ögonoperationer som är populärt att göra och ofta har tillkommande komplikationer för ögonen.

Dela: