FAQ

Beror inte ökningen av hudcancer med dödligt utgång på förmycket solande?

Nej, bilden är betydligt mer komplex än så för att göra en sådan stark slutsats. Vad man har kunnat se är att risken för cancer (däribland malignt melanom) och många andra vanliga sjukdomar ökar generellt desto längre bort från ekvatorn man bor. Så det ligger inte långt bort att koppla mer solande till bättre hälsa.

Hur skyddar man sig bäst mot solen?

Kroppen är bra på att avgöra själv när den fått för mycket sol. Börjar man bli röd och det börjar bränna så skyddar man bra med kläder. Om man annars vill förlänga sin tid i solen med exponerad hud finns det naturliga produkter att få tag på.

Många av de solskyddsprodukter som finns på marknaden idag är långt ifrån så ofarliga som de vill göra sken av. Därför det gäller att ha koll om man vill få tag i ett skydd som i alla fall inte förvärrar situationen.

Är det inte farligt att bränna sig i solen?

Det är kroppens signal att du har fått tillräckligt, så efter det är det inte bra att bränna på med mera sol. Huden åldras fortare om den blir bränd och det kan svida ont. Värt att notera är att det finns inga tydliga studier som pekar mot att de som bränner sig mera ökar sin risk för hudcancer.

Är det inte farligt att titta mot solen?

Jo, det kan vara farligt. Speciellt skadligt kan de vara om man tittar direkt in i solen när den är som starkast med otränade ögon. För solyoga krävs det att man gått kurs med certifierad instruktör innan man börjar själv. Hittills har jag aldrig hört något fall av komplikation med ögonen av någon som praktiserat solyoga. Däremot har jag hört talas om dramatiska synförbättringar.

För Sungazing tittar man bara mot solen när den är som svagast och då börjar man först se under mycket korta perioder i början för att sakta träna upp ögonen. Jag har hört talas om vissa synkomplikationer, men de kan ha hänt att de då också inte följt protokollet korrekt. Många har dock rapporterat om synförbättringar.

Detta kan jämföras med dyra ögonoperationer som är populärt att göra och ofta har tillkommande komplikationer för ögonen.

Dela: